Peter Oud vertelt over zijn leven, problemen, herstel en zijn werk als sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

 

Onderwerpen:  eigenwaarde, geleid worden, hulp verlenen, stemmen, angst, verzoening, medicatie, diagnoses, angst, liefde

 

deel 1: Stemmen

Peter leed aan een minderwaardigheidscomplex. Het lukte hem op een gegeven moment niet om een opleiding af te maken omdat hij zich teveel liet leiden door zijn omgeving. Door zijn werk in de hulpverlening is hij zekerder over zichzelf geworden. Hij is getrouwd, heeft een gezin en werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

Peter hoorde voor het eerst een stem toen hij een facilitator training van ‘attitudinal healing’ (geïnspireerd op de ‘cursus in wonderen’) deed. De ervaring van het stemmen horen heeft zijn leven richting gegeven. Hij heeft zijn kennis hierover verder ontwikkeld en is dit toe gaan passen in zijn werk als hulpverlener. Onder andere door gebruik te maken van het ‘Maastrichts interview voor stemmenhoorders’.

 

deel 2: GGZ

Peter is kritisch over de manier waarop in de GGZ medicatie wordt voorgeschreven. Medicatie dempt emoties terwijl het juist de essentie van herstel is om met emoties te leren omgaan. Binnen de GGZ bestaat een éénzijdig beeld van stemmen. Het horen van stemmen wordt als iets negatiefs gezien en dit draagt bij aan de angst die stemmenhoorders voor hun stemmen kunnen hebben. Peter heeft de kans gekregen om binnen de GGZ op een nieuwe manier met stemmenhoorders te werken, maar dit werd gestopt omdat het niet ‘evidence based’ zou zijn. Zijn ontslag bleek een leerzame ervaring te zijn. Peter koos voor zijn eigen weg en zijn eigen waarden.

 

deel 3: Angst en liefde

Een centrale vraag voor Peter is; doe je iets uit angst of uit liefde? Kiezen voor liefde is een vaardigheid die je je kunt eigen maken. Zo kun je er ook voor kiezen om je stemmen liefdevol te benaderen.

 

Links

Homepage Peter Oud

Peter is voorzitter van Stichting Weerklank

Zie hier voor meer informatie over Maastrichts interview voor stemmenhoorders

Attitudinal Healing

Cursus in Wonderen