Maarten Muis vertelt over zijn leven, problemen die hij ervaren heeft en herstel.


onderwerpen: anders zijn, psychose, diagnose, opname, medicatie, kritiek op de GGZ, herstel, energie, verslaving, herstelbeweging

 

deel 1: Anders zijn & psychose

Maarten was een energieke jongen, hij kon goed leren en studeerde culturele antropologie. Ook was hij altijd een ‘beetje een buitenbeentje’. Toen hij na zijn studie moeite had werk te vinden ontwikkelde hij een psychose en is in de psychiatrie beland. Het individu versus de groep is een onderwerp dat als een rode draad door zijn leven loopt. Maarten beschouwd de psychiatrie als vorm die onze samenleving ontwikkeld heeft om om te gaan met mensen die anders zijn.

 

deel 2: Uitweg uit de psychiatrie & Wie is Maarten?

Maarten heeft de psychiatrie nooit echt serieus genomen, maar trok al snel de conclusie dat hij aan het systeem mee moest werken om er uit te komen. Dit was geen keuze die zijn hart kwam, maar een strategische keuze. Door zijn opleiding kan Maarten machtsverhoudingen lezen en dit maakte hem in staat om te spelen met het psychiatriesysteem.

Maarten heeft de energie in zich van een glamoureuze danser. Het onderdrukken van deze energie is waarschijnlijk een oorzaak geweest van zijn psychose

 

deel 3: Werk, burn-out & herstel

Een aantal jaar na zijn psychose is Maarten behandeld voor zijn alcohol en drugs verslaving en van daaruit in de belangenbehartiging van cliënten van de GGZ beland. Hij is er vrij somber over wat de cliëntenbeweging in die tijd in Nederland heeft bereikt.

Vervolgens is Maarten als ondernemer in de cliëntenbeweging gaan werken. Als ondernemer kon hij hier zijn energie in kwijt, maar hij is ook burn-out geraakt. Hij focust zich nu in de eerste plaats op zijn eigen herstel.

 

Link

Homepage Maarten Muis