Edo Paardekoper Overman vertelt over zijn leven, problemen die hij ervaren heeft en herstel.
Onderwerpen: jeugd, familie, depressie, opname, dakloosheid, hulp verlenen, herstel, gehoord worden, eigenwaarde, herstelbeweging, kritiek op de GGZ, ervaringsdeskundigheid
deel 1: Ouders en Jeugd
Edo’s vader kon niet voldoen aan de verwachtingen die zijn familie en vrouw van hem hadden. Er is nooit naar Edo’s vader geluisterd, nooit gevraagd naar wat hij zelf wilde. Edo was een dromerige jongen. Al op jonge leeftijd ontstond het idee dat er ‘iets mis met hem was’. Op een gegeven moment moest Edo van zijn moeder op kamers gaan wonen omdat hij de neiging had om voor zijn vader te zorgen.
deel 2: Relaties, depressie en dakloosheid
Edo heeft een relatie gehad met een vrouw die vrij zware psychische problemen had. Hij heeft geprobeerd haar ‘te redden’. Toen deze relatie mis ging bleef hij achter met twee kinderen. Edo heeft een depressie gekregen en is opgenomen geweest. Tijdens deze opname had hij niet het gevoel dat er naar hem geluisterd werd. Daarna heeft Edo een nieuwe relatie gekregen. Toen deze relatie uitging bleef hij dakloos achter.
deel 3: Herstel, eigenwaarde en kritiek op de hulpverlening
In de opvang van het Leger des Heils kwam Edo er achter dat hij ‘zichzelf waarde kon toekennen’. Hij is zich gaan inzetten voor meer inspraak en dialoog binnen de opvang. Later is hij zich gaan inzetten voor allerlei organisaties die zich bezig houden met de belangen van mensen aan de onderkant van de samenleving. In 2018 is Edo uitgeroepen tot mensen rechten mens van het jaar. Kernthema’s waar hij zich mee bezig houdt zijn dat er naar mensen hun eigen verhaal geluisterd moet worden, en dat zorg vraag in plaats van aanbodgericht zou moeten zijn.
Link
Landelijk netwerk voor waardevolle zorg LOC.