Eddo Rats vertelt over zijn leven, problemen die hij ervaren heeft en herstel.

 

Onderwerpen: psychose, herstel, onderzoek, kritiek op de GGZ, medicatie, diagnose, manisch depressief, oscillatie, cultuur, zelfregulatie

 

deel 1: Psychose

Eddo werkt bij ervaringswijzer waar hij onderzoek doet naar ervaringskennis ter ondersteuning van mensen die willen herstellen van psychische problemen. Herstel is mogelijk als je daar aan wil werken. Eddo gelooft niet in het medische model waarbij psychische problemen als een ziekte worden gezien waar je medicijnen voor in zou moeten nemen. In plaats daarvan zou je mensen moeten leren zichzelf te helpen.

Eddo is onder grote druk komen te staan toen hij examens moest doen voor zijn studie ‘Internationale Technologische Ontwikkelingskunde’ en tegelijkertijd op moest komen voor een herhalingsoefening van militaire dienst. Toen die druk wegviel is hij psychotisch geworden. Hij kreeg megalomane ideeën dat het zijn taak was om de wereld te redden. Hij heeft gevaarlijke dingen op een balkon gedaan en is toen in een crisiscentrum beland.

 

deel 2: Herstel op grond van natuurkundige inzichten

Door lotgenoten contact kreeg Eddo meer inzicht in wat manische depressiviteit is. Volgens Eddo was zijn psychiater bezig met diagnoses en medicatie, maar niet met hem te helpen. Hij is daar 10 jaar in meegegaan en is ondertussen voor zichzelf gaan onderzoeken waardoor hij psychotisch werd. Niet kunnen slapen en dominant gedrag zijn hier belangrijke factoren in. De psychoticus heeft heel veel potentiële energie. De energie kan er toe leiden dat je overtuigd raakt van een idee en vervolgens in conflict met je omgeving die niet in dit idee geloofd. Er ontstaat een oscillatie (trilling) tussen de psychoticus en zijn omgeving. In de natuurkunde is bekend dat een dergelijke trilling een systeem, een brug bijvoorbeeld, kan doen instorten. Bij mensen kan oscillatie leiden tot een psychose. In psychoses verlaat je als het ware de cultuur. Voor herstel is het belangrijk om naar je cultuur terug te keren.

 

deel 3: Jezelf reguleren ten opzichte van je omgeving

Waar de GGZ medicatie gebruikt om cliënten te reguleren, heeft Eddo zijn eigen methode ontwikkeld om zichzelf te reguleren. Hij doet dit door zich op de samenleving / cultuur af te stemmen. Deze niet te verlaten. Eddo onderzoekt voortdurend hoe hij zich tot de samenleving verhoudt. Op grond van dit onderzoek stuurt hij zichzelf bij. Net als het zelfsturende systeem op zijn zeilboot, de zeilboot bijstuurt ten opzichte van golven en de wind. Het principe van zelfregulerende systemen komt niet alleen bij mensen maar in de hele natuur voor. Het gegeven dat dit zo’n fundamenteel principe in de gehele natuur is geeft Eddo stabiliteit. Je hoeft niet alles te begrijpen om het principe van zelfregulatie toe te passen in je leven. Net als dat het zelfregulerende systeem op Eddo’s zeilboot de wind en de golven niet hoeft te begrijpen, om richting te houden.

 

Begrippen in het denken van Eddo

psychose, cultuur, waarde & emotie, worden versus zijn

 

Natuurkundige begrippen in het denken van Eddo

energie, energie & de mens, resonantie, feedback, oscillatie, iteratie & recursiviteit, windvaan op zeilboot

 

Zelfsturend systeem op zeilboot

Beelden opgenomen ten noorden van Texel en bij de oostkust van Engeland.

 

Jim van Os - Zelfregulering

In bovenstaande video bekritiseert hoogleraar psychiatrie Jim van OS de DSM en alle subculturen van specialismen in de GGZ (eerste 18 min.). Hier tegenover plaatst hij de mogelijkheid om te leren jezelf te reguleren. Hij verwijst hierbij naar het gedachtegoed van Eddo Rats (23 min.).

 

Robert Pirsig

Robert Pirsig is een auteur die psychotisch is geworden toen hij op de universiteit werkte en met zijn studenten onderzoek ging doen naar het begrip kwaliteit. Later heeft hij twee filosofische romans geschreven waarin hij dit onderzoek voort zet. Eddo beschouwd Pirsig als een ervaringsdeskundige ‘avant la lettre’.

 

Eddo Rats heeft een essay geschreven over zijn ideeën met betrekking tot herstel, zelfregulatie en afstemming op de cultuur: Ervaringsdeskundige als antropoloog in eigen cultuur.

 

 

Link

Plusminus, Vereniging van manisch depressieven en betrokkenen.