Herstel-Lab Zuidoost
Het Herstel-Lab is een laboratorium voor herstel van psychische kwetsbaarheden. Uitgangspunt voor het Herstel-Lab is dat een houding van onderzoek op zichzelf al herstel bevorderend is. Onderzoek naar jezelf (zelfonderzoek), maar ook onderzoek door ervaringen met anderen te delen (gezamenlijk onderzoek).
Het Herstel-Lab organiseert vanaf januari 2024 twee activiteiten in Amsterdam Zuidoost:
- de Herstelcursus: Realiseer je eigen natuur - VOL!!
- de Werkgroep: Nieuw Werk - Ervaringsdeskundigen - vrijdagmiddagen, vanaf 2 februari 2024, Ganzenhoef, er is nog plek!!
Voor meer informatie zie hieronder. Deelname is gratis. Bel Bram Vreeswijk 06-81033723 voor vragen en/of om je op te geven.
Het realiseren van je eigen natuur
In de afgelopen jaren zijn filosofie en creatieve werkvormen vaste onderdelen van het Herstel-Lab geworden. De filosoof Baruch de Spinoza is een inspiratiebron voor het Herstel-Lab. Volgens Spinoza streeft ieder mens er naar zijn of haar eigen natuur te realiseren. Psychisch lijden ontstaat doordat een persoon er om een reden niet in slaagt om zijn of haar eigen natuur te realiseren. Er niet in slaagt om daadwerkelijk te zijn wie hij/zij is. En te doen wat hij/zij wilt. Herstel is een ontwikkelingsproces dat je stap voor stap dichter bij je zelf en wat voor jou waardevol is brengt.
Samenwerking met anderen
Herstellen doe je niet alleen. Herstel is een proces waarin je je in samenhang met je omgeving ontwikkelt. In de natuur realiseren organismen waarde (de natuur is heel waardevol!) in samenhang met hun omgeving. Dit gebeurt ook in herstel. Een persoon zoekt naar nieuwe manieren om, in samenwerking met anderen, waarde in zijn of haar leven te realiseren.
Werk maken van ervaringskennis
In Amsterdam Zuidoost wordt gewerkt aan een ‘ecosysteem mentale gezondheid’. Het Herstel-Lab neemt deel aan dit project. Bedoeling is dat mensen die psychisch lijden zich in de toekomst structureel ondersteund zullen voelen in hun herstel. Als ervaringsdeskundigen willen wij hier vanuit onze kennis van de leefwereld aan bijdragen. Wij willen werk maken van onze ervaringskennis!
1. Herstelcursus: Realiseer je eigen natuur - VOL!!
Herstelcursus geïnspireerd door de filosoof Spinoza. Verkenning van wie je in wezen bent, je mogelijkheden en je beperkingen. Volgens Spinoza is activiteit de manier om een gelukkig leven te leiden. Op welke gebieden van je leven ben jij actief? En op welke gebieden ben je passief? Hoe reguleer je jezelf in relatie tot je omgeving? Met wie leef en werk je samen? Het vergroten van je vermogen tot handelen gaat samen met vreugde! En samenwerking vergroot je vermogen tot handelen!
We werken met korte teksten van Spinoza, gespreksvormen, schrijfopdrachten en creatieve opdrachten. Breng je situatie in kaart (o.a. met betrekking tot betaald / onbetaald werk) en maak een plan om je situatie te verbeteren.
Reacties van deelnemers van vorig jaar:
Ik vond het herstel lab heel inspirerend en het heeft me ertoe aangezet om actief te worden.
Het samen zijn zoals wij dat deden vond ik soms spannend omdat ik bang was dat het teveel zou worden, maar het heeft me wel altijd goed gedaan. Samen delen en creëren, leuke nieuwe contacten opdoen en van het een kwam weer het ander zoals dat ik regelmatig met X afsprak om te schrijven en wij samen een keer een dag georganiseerd hebben. Dat maakte dat ik me capabel en geïnspireerd voelde en dus inderdaad misschien ook wel momenten gelukkig. Ik vond het een waardevolle cursus.
Doelgroep: Iedereen in herstel van psychische problemen en van problemen die met psychisch lijden gepaard gaan.
Begeleiding: Deze cursus wordt begeleid door ervaringsdeskundigen: Bram Oomen (Herstel-Lab), Kawita Binda (Roads) en Bram Vreeswijk.
Tijd: Maandagmiddag 14.30-17.00 / 29 januari / 5, 12, 19, 26 februari / 18 maart
Plaats: Miva Ruimte, Bonte Kraai, Kraaiennest 68 Amsterdam (Metrostation Kraaiennest: Als je uit het station komt, 50 meter naar links.)
2. Nieuw Werk – Ervaringsdeskundigen
Heb jij de wens om jezelf als ervaringsdeskundige te ontwikkelen? Ken je Amsterdam Zuidoost? Of wil je Amsterdam Zuidoost leren kennen? Heb jij ideeën voor herstelactiviteiten? In de Werkgroep: Nieuw Werk gaan we hiermee aan de slag.
Gastdocenten
In de werkgroep komen een aantal gastdocenten op bezoek die ons zullen inspireren met hun manieren van werken. Onder andere: Martijn Kole (open dialogue / oprichter Enik Recovery College) en Peter Rombouts (lichaamsgericht werk / danser / organisatie adviseur).
3D-Model Herstel-Lab
Ontwerpen herstelactiviteiten
Als groep zullen wij een aantal ontwerpen voor herstelactiviteiten maken. Dit kunnen activiteiten zijn die jij in de toekomst wil realiseren. Maar je bent ook welkom om alleen mee te denken.
Stappen:
a) Onderzoek naar je eigen herstelproces. Wat was/is van waarde voor jouw herstel?
b) Gezamenlijk onderzoek naar herstelprocessen. Wat hebben wij gevonden onder (a) dat voor groepen mensen waardevol kan zijn voor hun herstel.
c) Maken van ontwerpen voor herstelactiviteiten gebaseerd op (a) en (b).
d) In kaart brengen wat nodig is om de ontwerpen duurzaam te realiseren. Hoe kunnen wij deze activiteiten organiseren? Hoe kunnen wij deze activiteiten financieel mogelijk maken? Hoe kunnen deze activiteiten onderdeel worden van het ‘ecosysteem mentale gezondheid’ in Amsterdam Zuidoost?
Je bent welkom om aan de hele serie of een aantal bijeenkomsten deel te nemen. Neem hiervoor contact op met Bram Vreeswijk 06-81033723
Doelgroep: Beginnende ervaringsdeskundigen, ervaringsdeskundigen in opleiding, ervaringsdeskundigen die in dienst zijn van bestaande organisaties, maar ook andere professionals die de toepassing van ervaringskennis willen bevorderen.
Begeleiding: Bram Vreeswijk
Tijd: Vrijdagmiddag 13.30-16.00 / 2, 9, 16, 23 februari / 1, 15, 22, 29 maart / 5, 12, 19, 26 april
Plaats: HVO / Querido, Bijlmerdreef 1143a Amsterdam (Metrostation Ganzenhoef: Als je het station uit loopt schuin rechtsaf. Bijlmerdreef over steken.)
Deelname
Deelname aan zowel de Herstelcursus: Realiseer je eigen natuur als de Werkgroep: Nieuw Werk - Ervaringsdeskundigen is gratis. Bel Bram Vreeswijk 06-81033723 voor vragen en/of om je op te geven. Je kunt ook mailen bvreeswijk@deregenboog.org
Interviews
Tijdens de eerste periode (2019) van het Herstel-Lab hebben we 6 diepte-interviews over herstel gehouden. Je kunt de volledige interviews per persoon bekijken (zie hieronder) of hier klikken voor een overzicht van de onderwerpen in de afzonderlijke delen van de interviews.