Conferentie van het Herstel-Lab en het  Amsterdams Netwerk Ervaringskennis (ANE), 27 januari 2023

 

Conferentie: Dit doet er toe!

Het belang van ervaringen van waarde voor herstel en cocreatie in een ecosysteem mentale gezondheid

 

 

At the basis of our existence is the sense of worth. Alfred North Whitehead

 

Ter afronding van een subsidieperiode (ZonMW / Voor Elkaar!) van het Herstel-Lab organiseren wij in samenwerking met het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis de conferentie 'Dit doet er toe!'. Over het belang van ervaringen van waarde, voor herstel en cocreatie in een ecosysteem mentale gezondheid. En de spanning die bestaat tussen wat wij als waardevol ervaren en professioneel / economisch handelen. In lijn met de werkwijze van het Herstel-Lab zullen tijdens de conferentie filosofie, gesprekken en creatieve werkvormen samen gaan. Als je wat huiverig ben om zelf te bewegen / dansen kun je er voor kiezen alleen naar het middagprogramma komen. Maar onze uitnodiging is om ook 's ochtends deel te nemen aan de fysieke ervaring. Doel van deze dag is dat er veel mooie ontmoetingen ontstaan tussen ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, zij die in herstel zijn, dansers, onderzoekers, economen, filosofen, zij die psychisch lijden, zorgprofessionals, veranderaars, ambtenaren, leiders en volgers, zoekers en vinders.

 

Programma, 27 januari

10.00-12.00: Introductie in de fysieke werkvormen van het Herstel-Lab door Bram Vreeswijk. Gevolgd door een bewegings / stem workshop begeleid door Maria Mavridou, Diana Hartog en Peter Rombouts. Voel hoe je lichaam in staat is keuzen te maken!

12.00-13.00: Lunch

13.00-17.00: Lezing van Bram Vreeswijk over ervaringen van waarde, herstel en cocreatie. In deze lezing zal ingegaan worden op het werk van Baruch de Spinoza (1632-1677), Alfred North Whitehead (1861-1947) en de recente publicatie 'We Zijn God Niet' (over ecosysteem mentale gezondheid) van Jim van Os en Myrrhe Spronsen. Naar aanleiding van deze lezing zullen twee gesprekken plaatsvinden. In het eerste gesprek wordt jou gevraagd op de inhoud van de lezing te reageren aan de hand van een persoonlijke / professionele ervaring. In reactie op deze ervaringen zal Peter Rombouts een dans performance geven. In het tweede gesprek reflecteren wij op zijn dans.

17.00-18.00: Borrel / Gelegenheid te ontmoeten.

18.00-20.00: Diner

 

Deelname

Geef je op door voor 18 januari een mailtje te sturen naar bramvre@gmail.com.

Geef aan aan welke onderdelen van het programma je deel wil nemen. Het hele programma is gratis:

a) Beweging / stem workshop in de ochtend + lunch.

b) Lezing, gesprekken in de middag + borrel.

c) Diner.


Schrijf een paar zinnen (3-5) over jezelf. Wat is je naam? Wat doe je? Wat interesseert je in dit programma?

Voor de conferentie ontvang je een overzicht van de deelnemers en hun korte teksten, zodat je tijdens de conferentie interessante gesprekspartners op kunt zoeken.


20 januari ontvang je een bevestiging van deelname.

 


Plaats

De Wittenstaat 100 (bel: restaurant + studio 100)

Amsterdam.

Vlakbij: Haarlemmerplein en Tweede Nassaustraat, tram 3,5

 

 

Bram Vreeswijk: Is ervaringsdeskundige en oprichter van het Herstel-Lab. Hij studeerde culturele antropologie (cum laude) en heeft een achtergrond in videokunst, dans en filosofie.


Peter Rombouts: Is organisatieadviseur en professioneel danser. Hij is meervoudig wereldkampioen Argentijnse tango en verbonden aan Museworks, Hogeschool van de Kunsten, Utrecht.


Maria Mavridou: Is professioneel danser. Zij studeerde dans in Amsterdam, Athene en New York, werkt internationaal samen met choreografen en is een uitzonderlijk getalenteerd improvisator.


Diana Hartog: Is ervaringsdeskundige en deelneemster aan het Herstel-Lab / Kring: Nieuw Werk. Zij begeleid mensen vanuit Core Coaching en Stem Bevrijding en heeft een belangstelling voor herstel en natuur / ecologie.

 

 

Herstel-Lab

Het Herstel-Lab is een laboratorium voor herstel van psychische kwetsbaarheden. Uitgangspunt voor het Herstel-Lab is dat een houding van onderzoek op zichzelf al herstel bevorderend is. Onderzoek naar jezelf (zelfonderzoek), maar ook onderzoek door ervaringen met anderen te delen (gezamenlijk onderzoek).

schilderij-gaugain-website-2

Geïnspireerd door de filosoof Baruch de Spinoza hebben we voor 2021/2022 een programma ontwikkeld dat niet alleen op persoonlijk herstel is gericht, maar ook op het verbeteren van de situatie waarin je je bevindt. Hoe realiseer je je eigen natuur? Volgens Spinoza is activiteit de manier om een gelukkig leven te leiden. Het vergroten van je vermogen tot handelen gaat samen met vreugde! En samenwerking vergroot je vermogen tot handelen!

Doel van het Herstel-Lab is jou een context te bieden waarin je stappen kunt zetten om verder te komen in het realiseren van je eigen activiteiten en je eigen natuur. Dit kan leiden tot (betaald) werk of een vorm van ervaringsdeskundig ondernemerschap, maar dat hoeft niet. Belangrijkste is dat er voor jou nieuwe kansen ontstaan om dat te doen wat jij waardevol vindt.

Het Herstel-Lab werkt samen met Pit&Co en het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis (ANE).

- In 2021 heeft het Herstel-Lab de Herstelspecial 2021 gewonnen, €11.000 uitgereikt door Mind / VGZ.

 

Toekomst

In het programma van het Herstel-Lab gaan het delen van ervaringen, filosofie en creatieve / lichamelijke werkvormen samen. Het Herstel-Lab heeft op het moment een pauze maar wij verwachten dat ons programma in de loop van 2023 in een vernieuwde vorm terugkomt. Als je in de tussentijd informatie wilt kun je mailen naar Bram Vreeswijk bramvre@gmail.com.

 

Interviews

Tijdens de eerste periode (2019) van het Herstel-Lab hebben we 6 diepte-interviews over herstel gehouden. Je kunt de volledige interviews per persoon bekijken (zie hieronder) of hier klikken voor een overzicht van de onderwerpen in de afzonderlijke delen van de interviews.