Tekencafé

Schoenen, mandarijnen en regendruppels

0000 tekencafe 4

Elke laatste woensdag avond van de maand zitten we met een bescheiden groepje aan de keukentafel te tekenen. Koffie en thee staat klaar. We bedenken een gezamenlijk thema waar we van uitgaan.

tekening hierboven:  Edgar / thema Regen/  On a Rainy day in Amsterdam


Het gekozen thema is altijd zo ruim dat ieder er mee uit de voeten kan, en wel op zijn eigen manier. Doorgaans gaat het of om iets concreets in de vorm van een object, stilleven of iets waar je iets van kan maken uit je geheugen of fantasie  En ook kan getekend worden naar aanleiding van een foto op je mobiel of in een boek.

Schillen
Gisteren hebben we fruit getekend/geschilderd, al dan niet aangesneden. Het idee kwam van 17e eeuwse stillevens met een geschilderde citroen, destijds een proeve van bekwaamheid.
Nu had iedereen een stuk fruit of groente bij zich en degene die het vergeten was vond nog wat in de fruitschaal. Mandarijnen met partjes of bananen met geopende schil. Het bijzondere is dat je al jaren fruit eet, maar het eigenlijk nooit goed bestudeerd hebt voordat je je tanden er in zet. Mooi om te zien, gezond om te eten en hoe teken of schilder je het? Hoe geel is een banaan ?  En welke kleur de binnenkant en welke de schil?

 

0000 tekencafe 1

 Sue / thema: Armoede / Water voor een uitgedroogde grond

Veters
Geconcentreerd hebben er aan gewerkt. En ons zo verdiept in het tekenwerk dat we helemaal vergeten te praten. Ondertussen speelt er een Spotify playlist met mooie folk songs. Aan het eind van de sessie bekijken en bespreken we elkaar werk, met respect voor een ieders visie. Daarna is het weer tijd om spullen opruimen en de afwas te doen.

De vorige keer kwamen er als tekenobject schoenen op tafel. Wie kent niet de schilderijen van Van Gogh van afgetrapte werkschoenen ? Hoe teken je de vormen van het schoeisel, het profiel van de zolen, de structuur van het leer en de slingers van de losse veters.

0000 tekencafe 2

 Victor/ Thema: Regen / Een Regenbui in het Vluchtelingenkamp

Druppels
Bij andere sessies hebben we gewerkt naar thema’s als Regen of Armoede. Is het niet te somber? checkte ik. ‘Nee hoor, geen probleem daar kunnen we wel wat mee’. In ieder geval thema’s waar je heel verschillende invulling aan kan geven.
Bij regen fiets je meestal zo snel mogelijk door, maar hoe teken je regen eigenlijk? Er verschijnen tekeningen op papier van regendruppels in een plas water of een tafereel van mensen op straat met paraplus en ook een vluchtelingenkamp in de regen. Of  juist "Singing in the Rain. Armoede wordt gesymboliseerd door gebarsten grond die begoten moet worden. Of door de persoon van een Oekrainse vluchteling die op CS arriveert met rugzak en ook zijn kat en hond. Zijn geliefde huisdieren kon hij onmogelijk achterlaten.

 

0000 tekencafe 5

 Michiel / Regen/ Druppels

 00 regen (2)

 Martijn / thema: Regen / Singing in the Rain

tags: 

0000 tekencafe 4

Elke laatste woensdag avond van de maand zitten we met een bescheiden groepje aan de keukentafel te tekenen. Koffie en thee staat klaar. We bedenken een gezamenlijk thema waar we van uitgaan.

tags: 

 zomersessies

 

Aangezien het zo'n mooie zomer was hebben we in de afgelopen maanden buiten getekend. Het Tekencafé op lokatie.

tags: