Tekencafé

Het Tekencafé op locatie: de zomersessies

 zomersessies

 

Aangezien het zo'n mooie zomer was hebben we in de afgelopen maanden buiten getekend. Het Tekencafé op lokatie.

 

Olijfbomen


De eerste sessie gingen we tekenen in een plantsoentje met olijfbomen in de buurt van het Waterlooplein. Het was een zwoele zomeravond met mediterrane temperaturen heel passend bij olijfbomen. De grillige vormen van de stammen en de fijne zilvergrijze blaadjes vormen een prachtig tekenobject. Niet gemakkelijk uiteraard. Bovendien was er net in het Vincent Van Gogh museum een expositie geweest over Van Gogh en de Olijfgaard die als inspiratie kon dienen. Op onze lokatie waren bankjes waar we met onze schetsboeken konden zitten en vormen van de bomen probeerden vast te leggen. Het bleef niet alleen bij kijken, ook viel er te luisteren. De deuren van de Portugese Synagoge stonden open: er was net een groot orthodox bruiloftfeest aan de gang. We zagen een sprookjesachtig bruid temidden van het gezelschap en hoorden een 9-koppige mannenkoor. Gezangen vol gevoel van geluk en melancholie stroomden onze richting op. Dit werd de soundtrack van deze tekenavond.
Aan het eind van de sessie had ieder, in zijn eigen stijl, een bijzondere tekening gemaakt. Toen ik naar huis ging zag ik daklozen zich onder de bomen nestelen. Een matras werd neergelegd. Het zag er best wel comfortabel uit. Eentje lag al te slapen, een voet stak bloot onder een laken vandaan.

tekencafe

Breitner

De volgende maand, in augustus vond eveneens plaats in Amsterdam Centrum. De buurt van de Kromme Waal, een gracht waar de tijd is stil blijven staan lijkt het.Het doet denken aan schilderijen van Breitner. Een gracht met veel oude schuiten en de Montelbaanstoren als sierlijk middelpunt, als een vlag op een modderschip. 
We vonden toevallig bij het grof vuil een prachtig bed. Dit keer niet om voor een daklozen om te slapen, maar waar we riant op konden zitten en het uitzicht vanaf de brug tekenen. De een tekende het hele tafereel, de ander een stuk van een gevel, of details van een boot. Na negenen begin het opeens frisjes te worden. Fleece kleding opgezocht en bij een kop thee in Cafe Captain & Co worden we weer warm.

 

tekencafe 4

Amstel

De laatste zomersessie zaten we op een bankje aan de Amstel met uitzicht op de Hermitage. Een levendig geheel met klotsende water en passerende bootjes. Een fiets verscheen op voorgrond in een tekening en de eigenaar was heel enthousiast en vereerd. De avond viel al om half negen in. Bij een kop thee kwamen we op temperatuur hebben we de resultaten bekeken.
De komende tijd is Tekencafe weer op binnen op de Keizersgracht, elke laatste woensdag van de maand. Volgende keer 26 oktober.

 

tekencafe 2

 

 

tags: 

0000 tekencafe 4

Als regel elke laatste woensdag avond van de maand zitten we met een bescheiden groepje aan de keukentafel te tekenen. Koffie en thee staat klaar. We bedenken een gezamenlijk thema waar we van uitgaan. Volgende keer woensdag 28 juni, 19.00 uur. Meld je aan als je wilt komen.

tags: 

 zomersessies

 

Aangezien het zo'n mooie zomer was hebben we in de afgelopen maanden buiten getekend. Het Tekencafé op lokatie.

tags: