Kunst Met Een Verhaal

Wat ik niet kan vertellen, schilder ik.


Het lukte Ingrid jarenlang om goed te functioneren in de zorg. Tot zij op middelbare leeftijd plotseling een burn-out kreeg. Pas nu komt zij toe aan zorg voor zichzelf.

 

 

Schijnwereld

Ik heb in de zorg gewerkt, tot het op een gegeven moment niet meer ging. Ik was altijd een pleaser, maar op een gegeven moment was ik op. Ik heb nooit over gevoel leren praten. Ik leefde in een schijnwereld, en wilde er altijd bij horen. In het begin was ik boos op mezelf, waarom heb ik nooit iets gezegd. Wat ik in de zorg deed, had ik zelf nodig: pas als je je kwetsbaar opstelt, krijg je een arm.


Mijn hulpverlener zei: probeer eens te tekenen en schilderen wat je niet in woorden kunt uitdrukken. Eerst wilde ik daar niets van hebben. Uiteindelijk heb ik schildersmateriaal gekocht en mezelf opgesloten. Dagen, nachten heb ik alleen maar geschilderd. Daarna kon ik niet meer stoppen. Waar ik niet over kon vertellen, daar kon ik over schilderen. Ik ben veel kwijt uit mijn jeugd, het raakt nu pas open.

Opnieuw leven

Ik leerde opnieuw leven. Ik schilderde altijd vrouwen die weglopen, nu pas laat ik ze ook aan de voorkant zien. In het begin was er alleen emotie, nu leer ik ook de technieken van het schilderen. Je wilt het mooier. Dat kon ik een tijd geleden niet. ik had daar geen concentratie. Nu is er ruimte om op een andere manier te kijken

Vroeger werkte ik alleen om maar niet te hoeven denken. Nu kan ik naar mijn eigen gevoel luisteren. Ik wil mezelf laten zien zonder masker. Die zie je veel op mijn eerdere schilderijen. Ik had pas later door dat die maskers op mijzelf betrekking hadden. Een opdracht vind ik spannend, want dan zijn er eisen. En ik schilder vanuit vanuit het hart, wat ik maak dat kan ik niet nog een keer overdoen. Ik wil mezelf zijn: take it or leave it.

The living museum


Ingrid maakt deel uit van het kunstenaarscollectief The Living Museum http://thelivingmuseum.nl. Dit is een Stichting zonder winstoogmerk, waar Outsider Art wordt gemaakt. Kunstenaars kunnen er zelf een atelier inrichten en bepalen gezamenlijk de regels; een consumer run project.

tags: 


Het lukte Ingrid jarenlang om goed te functioneren in de zorg. Tot zij op middelbare leeftijd plotseling een burn-out kreeg. Pas nu komt zij toe aan zorg voor zichzelf.

 

tags: 

Een interview met Silvia Koning. Over het spiegelen van onrecht, het spiegelen van ideeën, van de ander en van jezelf

 

tags: 

Mathisse Arendsen lijdt aan een Dissociatieve IdentiteitsStoornis (DIS) als gevolg van een traumatische jeugd. Het schilderen is voor hem een enorme steun:"Zonder kunst zou ik waarschijnlijk draaideurpatiënt geweest zijn".

Mathisse1

tags: 

We zijn op bezoek bij Max Carper (27) in zijn huis in Assendelft. We willen hem interviewen over zijn schilderkunst, maar hij komt met een object. Het lijkt op een hoofd van een T-Rex.

tags: 

Gil is succesvol als danser en wint de internationale danswedstrijd Juste Debout. Na zijn psychose heeft dit succes echter weinig waarde voor hem. Die vindt hij uiteindelijk in het geven van danstherapie aan anderen. 

dance-430554_640

tags: 

We ontmoeten Rik Oskam op een herfstdag in het SCIP pand aan de Keizersgracht. Hij heeft een map met met werk meegenomen en we praten over het ontstaansproces van zijn kunst. 

tags: 

We ontvangen kunstenaar Gert op de zolderkamer van Ervaringswijzer en praten over zijn werk. Hij heeft zowel foto's als originelen bij zich.

tags: 

De vriendschappelijke maar soms uitdagende relatie tussen de Gwen en Carlijn vormt de basis voor hun muziek en teksten. Deze 'Rappende Meiden' combineren lichtvoetige klanken met indringende woorden.

tags: