Kunst Met Een Verhaal

Wat ik niet kan vertellen, schilder ik.

Het lukte Ingrid jarenlang om goed te functioneren in de zorg. Tot zij op middelbare leeftijd plotseling een burn-out kreeg. Pas nu komt zij toe aan zorg voor zichzelf.

ingrid

 

Schijnwereld

Ik heb in de zorg gewerkt, tot het op een gegeven moment niet meer ging. Ik was altijd een pleaser, maar op een gegeven moment was ik op. Ik heb nooit over gevoel leren praten. Ik leefde in een schijnwereld, en wilde er altijd bij horen. In het begin was ik boos op mezelf, waarom heb ik nooit iets gezegd. Wat ik in de zorg deed, had ik zelf nodig: pas als je je kwetsbaar opstelt, krijg je een arm.


Mijn hulpverlener zei: probeer eens te tekenen en schilderen wat je niet in woorden kunt uitdrukken. Eerst wilde ik daar niets van hebben. Uiteindelijk heb ik schildersmateriaal gekocht en mezelf opgesloten. Dagen, nachten heb ik alleen maar geschilderd. Daarna kon ik niet meer stoppen. Waar ik niet over kon vertellen, daar kon ik over schilderen. Ik ben veel kwijt uit mijn jeugd, het raakt nu pas open.

Opnieuw leven

Ik leerde opnieuw leven. Ik schilderde altijd vrouwen die weglopen, nu pas laat ik ze ook aan de voorkant zien. In het begin was er alleen emotie, nu leer ik ook de technieken van het schilderen. Je wilt het mooier. Dat kon ik een tijd geleden niet. ik had daar geen concentratie. Nu is er ruimte om op een andere manier te kijken

Vroeger werkte ik alleen om maar niet te hoeven denken. Nu kan ik naar mijn eigen gevoel luisteren. Ik wil mezelf laten zien zonder masker. Die zie je veel op mijn eerdere schilderijen. Ik had pas later door dat die maskers op mijzelf betrekking hadden. Een opdracht vind ik spannend, want dan zijn er eisen. En ik schilder vanuit vanuit het hart, wat ik maak dat kan ik niet nog een keer overdoen. Ik wil mezelf zijn: take it or leave it.

The living museum


Ingrid maakt deel uit van het kunstenaarscollectief The Living Museum http://thelivingmuseum.nl. Dit is een Stichting zonder winstoogmerk, waar Outsider Art wordt gemaakt. Kunstenaars kunnen er zelf een atelier inrichten en bepalen gezamenlijk de regels; een consumer run project.

tags: 

Als tekenaar Peter Vos, zich overspannen voelt, trekt hij zich een tijdlang terug in de natuur. Door het maken van een Vogeldagboek vindt hij structuur en komt hij weer uit het dal. Natuurtekenen als therapie.

 

 

tags: 

Museum voor Modern Realisme MORE belicht een serie tekeningen die Jan van Herwijnen ruim een eeuw geleden gemaakt heeft. 'Tekenen uit Mededogen' is de titel. Het gaat om portretten van zijn hand van mensen uit een psychiatrische inrichting. Het project heeft tot het eigen herstel van de kunstenaar geleid en destijds bijgedragen aan de emancipatie van de psychiatrie.

jan van herwijnen

tags: 

We keken er op jarenlang op uit, maar er viel niets te zien: de binnenplaats van het SCIP-pand aan de Keizersgracht. De leegte is nu opgevuld met een grote wandschildering. Vooral op zonnige dagen zie je hoe mooi de heldere kleuren zijn. Een gesprek aan de keukentafel met de makers Rudy Bosman en Sue Armstrong over het ontstaansproces van dit kunstwerk.

thumbnail_IMG_6346

 

tags: 

Sara Houtkooper heeft momenteel een expositie van haar werk rond het thema ‘Identiteit’ op de locatie Keizersgracht 252 van SCIP. Tijdens het ophangen van haar werken in de Tuinkamer kwamen we op het idee om op een later moment uitgebreider over de achtergrond van haar kunst te praten.

 

Sarah Mattenkloppers1

tags: 

Jannemiek Tukker verscheurde haar eigen schilderijen tijdens een psychose. Door de scheuren weer te herstellen werkt ze ook aan eigen haar herstel. Haar werk is te zien bij Galerie Beeldend Gesproken in Amsterdam.

 

tukker 2

tags: 

Op een herfstdag spreken we op het SCIP-kantoor met de Amsterdamse kunstenares Judith Ockeloen over haar leven en werk. "Pas op mijn 57ste ben ik naar de kunstacademie gegaan: de Wackers Academie. Daarvoor heb ik altijd veel bij buurthuizen getekend met name modeltekenen. De leraar zei altijd: “Ik hoef jou geen les te geven” terwijl ik wist dat ik nog een hoop te leren had."

ockeloen 0

tags: 

'Vincent is de enige waarvan je geen 1,5 meter afstand hoeft te nemen. Kom dichterbij om zijn werk te bekijken'. Met deze woorden attendeert het Van Gogh Museum me op de portretexpositie 'In the Picture'

1200px-Vincent_van_Gogh_-_Zelfportret_met_verbonden_oor_(Van_Gogh_&_Japan)

tags: 

Acht jaar lang reed Deborah Alma met haar vintage ambulance naar festivals, conferenties, scholen en bibliotheken in Engeland. In dit voertuig schreef zij gedichten voor, met de bedoeling de stemming van mensen gunstig te beïnvloeden.

Deborah Alma portrait photo

tags: 

In zijn boek "Liefde in Tijden van Duisternis' beschrijft Ralph Mulder zijn langdurige gevecht met zijn ziekte.  Daarin kreeg hij onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw. 'Door haar kreeg ik weer lichtjes in mijn ogen'

persfoto

tags: 

Bart Berkhout (63) over zijn deelname aan het Inloop- en Coachingatelier van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.

bart12

tags: 

Het lukte Ingrid jarenlang om goed te functioneren in de zorg. Tot zij op middelbare leeftijd plotseling een burn-out kreeg. Pas nu komt zij toe aan zorg voor zichzelf.

ingrid

tags: 

Mathisse Arendsen lijdt aan een Dissociatieve IdentiteitsStoornis (DIS) als gevolg van een traumatische jeugd. Het schilderen is voor hem een enorme steun:"Zonder kunst zou ik waarschijnlijk draaideurpatiënt geweest zijn".

Mathisse1

tags: 

We zijn op bezoek bij Max Carper (27) in zijn huis in Assendelft. We willen hem interviewen over zijn schilderkunst, maar hij komt met een object. Het lijkt op een hoofd van een T-Rex.

tags: 

Gil is succesvol als danser en wint de internationale danswedstrijd Juste Debout. Na zijn psychose heeft dit succes echter weinig waarde voor hem. Die vindt hij uiteindelijk in het geven van danstherapie aan anderen. 

242126567_274234874534579_3374179963217677199_n

tags: 

We ontmoeten Rik Oskam op een herfstdag in het SCIP pand aan de Keizersgracht. Hij heeft een map met met werk meegenomen en we praten over het ontstaansproces van zijn kunst. 

tags: 

We ontvangen kunstenaar Gert op de zolderkamer van Ervaringswijzer en praten over zijn werk. Hij heeft zowel foto's als originelen bij zich.

tags: 

De vriendschappelijke maar soms uitdagende relatie tussen de Gwen en Carlijn vormt de basis voor hun muziek en teksten. Deze 'Rappende Meiden' combineren lichtvoetige klanken met indringende woorden.

tags: