Kunst Met Een Verhaal

De Kunst van het Spiegelen

Een interview met Silvia Koning. Over het spiegelen van onrecht, het spiegelen van ideeën, van de ander en van jezelf

000 silviajpg

“Toen ik een spiegelreflexcamera kreeg ontstond het idee van het spiegelen. Spiegelen door middel van de kunst die ik maak: voorwerpen, schilderijen en foto’s. Door mijn
kunst te beleven hoop ik dat mensen anders t tegen een idee of een vooroordeel gaan aankijken. Of dat mensen met andere ogen naar zichzelf gaan kijken.

Een nieuw leven

Zo heb ik krukjes gemaakt van afgedankt hout dat ik nieuw leven heb ingeblazen. Op het hout heb ik o.a afbeeldingen naar de Renaissance geschilderd. Die heb ik voorzien van
een hoog glimmende lak waardoor het element van spiegelen weer terugkomt. Ook heb  ik een paneel van hout gemaakt met daarin een spiegel met de tekst: ‘Hout van mij’.

Het idee van het spiegelen is voortgekomen uit ervaringen in mijn persoonlijke leven. Na jaren van succesvol ondernemerschap ben ik ziek geworden en kon ik geen geld meer
verdienen als handelaar in confectie. Van de overheid ontving ik geen enkele steun en werd ik gedwongen mijn opgebouwde vermogen maar op te eten en dan te gaan leven in
armoede.

Strijdvaardig

Toen ik vroeg om beschut werk om mijn vermogen in tact te laten kreeg ik geen enkele medewerking. Ik werd eigenlijk door iedereen uitgelachen en aan de kant gezet. Zo werd
ik wat in de volksmond heet een Niet Uitkerings Gerechtigde (NUG-ger). De overheid houdt deze groep buitenspel. Ik wil niet zielig, armoedig en afhankelijk zijn. Ondanks
mijn ziekte en zorg-intensieve kind wil ik alles wat ik ooit opgebouwd heb niet inleveren.

Door al die botte reacties van ambtenaren en de omgeving kreeg ik het idee om kunst te maken die spiegelt. Een van de kunstwerken die voor mij belangrijk is, is een leren tasje
waarin een brief zit waarin ik de Nederlandse staat aanklaag voor het machtsmisbruik en onrecht dat mij is aangedaan. Ik eis een aanzienlijk bedrag aan schadevergoeding.
Willem Oltmans is mijn grote voorbeeld hierin. Het Nederland waar ik zo van houd is naar mijn mening geen democratie meer, maar een eenzijdig algoritme tegen strijdvaardige
mensen.

https://sheisonlinelifestyleguide.com/tag/sheisonlinelifestyleguide/

000 silvia 2

tags: 

Bruce Springsteen is na jaren weer op tournee met zijn E Street Band, waarbij hij ook Nederland aandeed. Hij staat bekend als een onvermoeibare rocker, die met zijn muziek positieve energie in de stadions pompt. Maar de popster toont ook  zijn kwetsbaarheden en heeft zelf periodes van depressie doorgemaakt.

 

00000000 promised land

 

 

tags: 

Als tekenaar Peter Vos, zich overspannen voelt, trekt hij zich een tijdlang terug in de natuur. Door het maken van een Vogeldagboek vindt hij structuur en komt hij weer uit het dal. Natuurtekenen als therapie.

 

 

tags: 

Museum voor Modern Realisme MORE belicht een serie tekeningen die Jan van Herwijnen ruim een eeuw geleden gemaakt heeft. 'Tekenen uit Mededogen' is de titel. Het gaat om portretten van zijn hand van mensen uit een psychiatrische inrichting. Het project heeft tot het eigen herstel van de kunstenaar geleid en destijds bijgedragen aan de emancipatie van de psychiatrie.

jan van herwijnen

tags: 

We keken er op jarenlang op uit, maar er viel niets te zien: de binnenplaats van het SCIP-pand aan de Keizersgracht. De leegte is nu opgevuld met een grote wandschildering. Vooral op zonnige dagen zie je hoe mooi de heldere kleuren zijn. Een gesprek aan de keukentafel met de makers Rudy Bosman en Sue Armstrong over het ontstaansproces van dit kunstwerk.

thumbnail_IMG_6346

 

tags: 

Sara Houtkooper heeft momenteel een expositie van haar werk rond het thema ‘Identiteit’ op de locatie Keizersgracht 252 van SCIP. Tijdens het ophangen van haar werken in de Tuinkamer kwamen we op het idee om op een later moment uitgebreider over de achtergrond van haar kunst te praten.

 

Sarah Mattenkloppers1

tags: 

Jannemiek Tukker verscheurde haar eigen schilderijen tijdens een psychose. Door de scheuren weer te herstellen werkt ze ook aan eigen haar herstel. Haar werk is te zien bij Galerie Beeldend Gesproken in Amsterdam.

 

tukker 2

tags: 

Op een herfstdag spreken we op het SCIP-kantoor met de Amsterdamse kunstenares Judith Ockeloen over haar leven en werk. "Pas op mijn 57ste ben ik naar de kunstacademie gegaan: de Wackers Academie. Daarvoor heb ik altijd veel bij buurthuizen getekend met name modeltekenen. De leraar zei altijd: “Ik hoef jou geen les te geven” terwijl ik wist dat ik nog een hoop te leren had."

ockeloen 0

tags: 

'Vincent is de enige waarvan je geen 1,5 meter afstand hoeft te nemen. Kom dichterbij om zijn werk te bekijken'. Met deze woorden attendeert het Van Gogh Museum me op de portretexpositie 'In the Picture'

1200px-Vincent_van_Gogh_-_Zelfportret_met_verbonden_oor_(Van_Gogh_&_Japan)

tags: 

Acht jaar lang reed Deborah Alma met haar vintage ambulance naar festivals, conferenties, scholen en bibliotheken in Engeland. In dit voertuig schreef zij gedichten voor, met de bedoeling de stemming van mensen gunstig te beïnvloeden.

Deborah Alma portrait photo

tags: 

In zijn boek "Liefde in Tijden van Duisternis' beschrijft Ralph Mulder zijn langdurige gevecht met zijn ziekte.  Daarin kreeg hij onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw. 'Door haar kreeg ik weer lichtjes in mijn ogen'

persfoto

tags: 

Bart Berkhout (63) over zijn deelname aan het Inloop- en Coachingatelier van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.

bart12

tags: 

Het lukte Ingrid jarenlang om goed te functioneren in de zorg. Tot zij op middelbare leeftijd plotseling een burn-out kreeg. Pas nu komt zij toe aan zorg voor zichzelf.

ingrid

tags: 

Een interview met Silvia Koning. Over het spiegelen van onrecht, het spiegelen van ideeën, van de ander en van jezelf

000 silviajpg

tags: 

Mathisse Arendsen lijdt aan een Dissociatieve IdentiteitsStoornis (DIS) als gevolg van een traumatische jeugd. Het schilderen is voor hem een enorme steun:"Zonder kunst zou ik waarschijnlijk draaideurpatiënt geweest zijn".

Mathisse1

tags: 

We zijn op bezoek bij Max Carper (27) in zijn huis in Assendelft. We willen hem interviewen over zijn schilderkunst, maar hij komt met een object. Het lijkt op een hoofd van een T-Rex.

tags: 

Gil is succesvol als danser en wint de internationale danswedstrijd Juste Debout. Na zijn psychose heeft dit succes echter weinig waarde voor hem. Die vindt hij uiteindelijk in het geven van danstherapie aan anderen. 

242126567_274234874534579_3374179963217677199_n

tags: 

We ontmoeten Rik Oskam op een herfstdag in het SCIP pand aan de Keizersgracht. Hij heeft een map met met werk meegenomen en we praten over het ontstaansproces van zijn kunst. 

tags: 

We ontvangen kunstenaar Gert op de zolderkamer van Ervaringswijzer en praten over zijn werk. Hij heeft zowel foto's als originelen bij zich.

tags: 

De vriendschappelijke maar soms uitdagende relatie tussen de Gwen en Carlijn vormt de basis voor hun muziek en teksten. Deze 'Rappende Meiden' combineren lichtvoetige klanken met indringende woorden.

tags: