Kunst Met Een Verhaal

Rik Oskam:

We ontmoeten Rik Oskam op een herfstdag in het SCIP pand aan de Keizersgracht. Hij heeft een map met met werk meegenomen en we praten over het ontstaansproces van zijn kunst. 

Proces

Pastel

Rik: 'Op deze tekening zie je hoe ik spanningen van me afreageer. Ik teken in snelle bewegingen van me af. Ik maak dat in tien of dertig seconden. Als het dan af is en ik kijk ernaar, helpt me dat om rustig te worden. Dan heb ik mijn emotie verwerkt. Voor mij is dat noodzaak. Mijn gevoel bepaalt welke kleur ik gebruik, of ik ronde vormen teken of juist rechthoekige. Pastel is voor mij het beste materiaal voor dit doeleinde. Het is goedkoop, je kan het snel pakken, en het heeft een goede kleurintensiteit.'

Verf

Als ik me wat rustiger voel, gebruik ik verf. Dan kan ik maanden aan een ding bezig zijn. Dat proces gaat honderd keer langzamer. Dan kijk ik eerst heel uitvoerig, voordat ik weer een penseelstreek toevoeg. Ik voel dan de behoefte om iets verder te ontwikkelen. Soms kan het ook een gevecht zijn, een oorlog met mezelf en het werk. Soms 'mag' ik niet verder. Als ik dan toch verder ga, loop ik het risico om het schilderij te verpesten. Dat je iets stuk maakt dat je dacht te verbeteren.

Verflagen

In het kleine werk is het niet belangrijk of het mooi of lelijk is. Bij een schilderij wel, daar zit een heel denk- en gevoelsproces aan vast. Je communiceert als het ware met het doek. Het schilderij gaat op een gegeven moment ook iets terug geven. Het sleept je mee. Ik slaap er dan niet van, ik denk er vaak aan, ik lees het doek alsof het een boek is. En dan ineens weet je het. In de verschillende verflagen zie je mijn gemoedstoestanden terug. Het zijn energieën op elkaar gestapeld.

Dialoog in kleur en vorm

Het schilderij praat met mij, niet met woorden maar met kleur en vorm. Ik denk meer in beelden dan in woorden. Dat heb ik altijd gehad. Ik vind het gemakkelijker om via beelden contact met de wereld te maken. Dat lukt beter dan via woorden in het sociale verkeer. Ik heb lang geprobeerd om een regulier bestaan te leiden, maar heb uiteindelijk toch gekozen voor een leven als vrij kunstenaar. Dat ging vanuit een ideologische gedachte: wat wil je op de wereld? Ik wilde een vrijer bestaan met mijn caravan tussen kippen en beesten.

Terug naar de stad

Uiteindelijk ging ik toch weer terug naar de stad. In Amsterdam ging ik huizen en portretten tekenen. Daar werd ik verliefd en dat bracht voor het eerst kleur in mijn werk. En later ontdekte ik pastel. Mijn inspiratiebronnen waren het impressionisme, fauvisme en kubisme (Mondriaan en Van der Leck). Maar ook verpakkingen van levensmiddelen, die kende ik nog van mijn werk in de grafische sector. 

 

tags: 

Als tekenaar Peter Vos, zich overspannen voelt, trekt hij zich een tijdlang terug in de natuur. Door het maken van een Vogeldagboek vindt hij structuur en komt hij weer uit het dal. Natuurtekenen als therapie.

 

 

tags: 

Museum voor Modern Realisme MORE belicht een serie tekeningen die Jan van Herwijnen ruim een eeuw geleden gemaakt heeft. 'Tekenen uit Mededogen' is de titel. Het gaat om portretten van zijn hand van mensen uit een psychiatrische inrichting. Het project heeft tot het eigen herstel van de kunstenaar geleid en destijds bijgedragen aan de emancipatie van de psychiatrie.

jan van herwijnen

tags: 

We keken er op jarenlang op uit, maar er viel niets te zien: de binnenplaats van het SCIP-pand aan de Keizersgracht. De leegte is nu opgevuld met een grote wandschildering. Vooral op zonnige dagen zie je hoe mooi de heldere kleuren zijn. Een gesprek aan de keukentafel met de makers Rudy Bosman en Sue Armstrong over het ontstaansproces van dit kunstwerk.

thumbnail_IMG_6346

 

tags: 

Sara Houtkooper heeft momenteel een expositie van haar werk rond het thema ‘Identiteit’ op de locatie Keizersgracht 252 van SCIP. Tijdens het ophangen van haar werken in de Tuinkamer kwamen we op het idee om op een later moment uitgebreider over de achtergrond van haar kunst te praten.

 

Sarah Mattenkloppers1

tags: 

Jannemiek Tukker verscheurde haar eigen schilderijen tijdens een psychose. Door de scheuren weer te herstellen werkt ze ook aan eigen haar herstel. Haar werk is te zien bij Galerie Beeldend Gesproken in Amsterdam.

 

tukker 2

tags: 

Op een herfstdag spreken we op het SCIP-kantoor met de Amsterdamse kunstenares Judith Ockeloen over haar leven en werk. "Pas op mijn 57ste ben ik naar de kunstacademie gegaan: de Wackers Academie. Daarvoor heb ik altijd veel bij buurthuizen getekend met name modeltekenen. De leraar zei altijd: “Ik hoef jou geen les te geven” terwijl ik wist dat ik nog een hoop te leren had."

ockeloen 0

tags: 

'Vincent is de enige waarvan je geen 1,5 meter afstand hoeft te nemen. Kom dichterbij om zijn werk te bekijken'. Met deze woorden attendeert het Van Gogh Museum me op de portretexpositie 'In the Picture'

1200px-Vincent_van_Gogh_-_Zelfportret_met_verbonden_oor_(Van_Gogh_&_Japan)

tags: 

Acht jaar lang reed Deborah Alma met haar vintage ambulance naar festivals, conferenties, scholen en bibliotheken in Engeland. In dit voertuig schreef zij gedichten voor, met de bedoeling de stemming van mensen gunstig te beïnvloeden.

Deborah Alma portrait photo

tags: 

In zijn boek "Liefde in Tijden van Duisternis' beschrijft Ralph Mulder zijn langdurige gevecht met zijn ziekte.  Daarin kreeg hij onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw. 'Door haar kreeg ik weer lichtjes in mijn ogen'

persfoto

tags: 

Bart Berkhout (63) over zijn deelname aan het Inloop- en Coachingatelier van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.

bart12

tags: 

Het lukte Ingrid jarenlang om goed te functioneren in de zorg. Tot zij op middelbare leeftijd plotseling een burn-out kreeg. Pas nu komt zij toe aan zorg voor zichzelf.

ingrid

tags: 

Mathisse Arendsen lijdt aan een Dissociatieve IdentiteitsStoornis (DIS) als gevolg van een traumatische jeugd. Het schilderen is voor hem een enorme steun:"Zonder kunst zou ik waarschijnlijk draaideurpatiënt geweest zijn".

Mathisse1

tags: 

We zijn op bezoek bij Max Carper (27) in zijn huis in Assendelft. We willen hem interviewen over zijn schilderkunst, maar hij komt met een object. Het lijkt op een hoofd van een T-Rex.

tags: 

Gil is succesvol als danser en wint de internationale danswedstrijd Juste Debout. Na zijn psychose heeft dit succes echter weinig waarde voor hem. Die vindt hij uiteindelijk in het geven van danstherapie aan anderen. 

242126567_274234874534579_3374179963217677199_n

tags: 

We ontmoeten Rik Oskam op een herfstdag in het SCIP pand aan de Keizersgracht. Hij heeft een map met met werk meegenomen en we praten over het ontstaansproces van zijn kunst. 

tags: 

We ontvangen kunstenaar Gert op de zolderkamer van Ervaringswijzer en praten over zijn werk. Hij heeft zowel foto's als originelen bij zich.

tags: 

De vriendschappelijke maar soms uitdagende relatie tussen de Gwen en Carlijn vormt de basis voor hun muziek en teksten. Deze 'Rappende Meiden' combineren lichtvoetige klanken met indringende woorden.

tags: