Kunst Met Een Verhaal

Het verstand even stil laten staan

We ontvangen kunstenaar Gert op de zolderkamer van Ervaringswijzer en praten over zijn werk. Hij heeft zowel foto's als originelen bij zich.

Gesprek met Gert

Figuratie en Abstractie 

Gert gebruikt als stijl abstractie en figuratie. Hij begint figuratief en van daar naar het abstracte. Zijn doel is dat het verstand even stil staat, verder dan de rationaliteit gaat.

Hij werkt heel erg vanuit zijn eigen ruimte, want door dingen van buiten kan hij 'getriggerd' worden.

Muziek en schilderen

Hij was begonnen als pianist en heeft het conservatorium gedaan. Maar muziek bleek te explosief te zijn en toen heeft hij voor het schilderen gekozen. In zijn jeugd tekende hij al na wat hij op straat vond. Na een basisjaar Rietveld Academie heeft hij zelf het schilderen verder ontwikkeld. Schilderen is rustiger voor hem.

Deuren

Het schilderij (zie illustratie) "De Dief van Kleine Waarheden" toont een compositie van deuren en gestalten in koele en warme kleuren. Het gaat over het vinden van je persoonlijke deur die voor je open gaat. Het figuratieve kon hij makkelijk oppakken, later is hij zich meer gaan interesseren voor het abstracte; dan zijn er meerdere interpretaties mogelijk

Mathisse Arendsen lijdt aan een Dissociatieve IdentiteitsStoornis (DIS) als gevolg van een traumatische jeugd. Het schilderen is voor hem een enorme steun:"Zonder kunst zou ik waarschijnlijk draaideurpatiënt geweest zijn".

Mathisse1

We zijn op bezoek bij Max Carper (27) in zijn huis in Assendelft. We willen hem interviewen over zijn schilderkunst, maar hij komt met een object. Het lijkt op een hoofd van een T-Rex.

Gil is succesvol als danser en wint de internationale danswedstrijd Juste Debout. Na zijn psychose heeft dit succes echter weinig waarde voor hem. Die vindt hij uiteindelijk in het geven van danstherapie aan anderen. 

dance-430554_640

We ontmoeten Rik Oskam op een herfstdag in het SCIP pand aan de Keizersgracht. Hij heeft een map met met werk meegenomen en we praten over het ontstaansproces van zijn kunst. 

We ontvangen kunstenaar Gert op de zolderkamer van Ervaringswijzer en praten over zijn werk. Hij heeft zowel foto's als originelen bij zich.

De vriendschappelijke maar soms uitdagende relatie tussen de Gwen en Carlijn vormt de basis voor hun muziek en teksten. Deze 'Rappende Meiden' combineren lichtvoetige klanken met indringende woorden.