Redactie Ervaringswijzer
Nieuw inrichting Ervaringswijzer
Ervaringswijzer is op een andere manier gaan werken. Het werk was tot nog toe ingedeeld in groepjes. In de ene groep kon je interviewen, in de andere lezen, etc. Idee was dat mensen vanzelf zouden doorstromen. In de praktijk bleken mensen toch te blijven hangen bij een of twee redacties van anderhalf uurtje en het werken bij Ervaringswijzer als iets hobbymatigs te zien. Bovendien kwamen we niet toe aan de vraag van de gemeente dat mensen acht uur iets bij ons komen doen; daar geven ze immers geld voor. Daarbij kwam ook nog eens heel veel werk bij de coördinator te liggen om het eindproduct af te stemmen in plaats van bij de deelnemers zelf.
Dat heeft ertoe geleid dat we sinds deze week op een andere manier zijn gaan werken. Nieuwe deelnemers werken nu acht uur per week aan alle facetten van het maken van workshops. Van het bedenken van een idee tot het geven ervan. De coördinator is niet meer meewerkend voorman maar begeleider van het hele proces. Voordeel is dat de coördinator zich veel meer kan richten op de ontwikkeling van de deelnemers en dat deze nu meer het werk doen. Dat vraagt meer commitment, fouten maken, blunderen, harder werken, vermoeid raken, tegen grenzen oplopen, maar ook meer betrokkenheid, in een proces komen, grenzen verkennen, etcetera.
Wat daarbij goed helpt is dat we het eerste half uurtje besteden aan ‘cirkelen’. Dit is een dialoogvorm waarbij je uit wat je voelt in relatie tot anderen, zonder dat je daar allerlei uitleg bij geeft. Het stimuleert om heel goed te voelen wat er in je speelt en dit te uiten. Je moet dan soms schaamte of angst overwinnen. Ik uitte bijvoorbeeld me verantwoordelijk te voelen voor hoe anderen zich voelen. Je checkt zo je gevoelsgewoonten bij anderen en komt er soms achter dat je in een eigen realiteit leeft die niet klopt bij wat anderen ervaren. Een goede trainersvaardigheid voor mensen die workshops gaan geven.
groetjes Herman, coördinator Ervaringswijzer