Henny van Dalen

22 augustus 2019

Oost-west, vakantie, of thuis het best.

Mijn vakantie-ervaringen en hoe ik over vakantie denk.

Lang geleden ging ik een keer mee naar de camping met bekenden. Ze hadden een caravan. Ik vond het er maar saai. Er waren weinig mensen en er was weinig te doen. Ik snapte niet waarom ze alles wat ze thuis hadden tijdelijk opgaven voor een kleine behuizing Thuis had je een douche, een slaapkamer en je kon er heerlijk spelen.
Vakantie was voor ons gezin ergens naar toegaan, desnoods op de fiets. Zelf vaak eten en drinken meenemen. We konden ons urenlang vermaken langs strandjes aan een rivier, een zwembad, met speeltuin, waar we soms frites, of andere lekkere dingen kregen. Ook speelden onze ouders thuis met ons en brachten we uren door in onze grote tuin. We mochten van alles. Het huis van mijn vader en moeder stond midden in het dorp, waar ik ben opgegroeid. We gingen bijna nooit ver weg.
Later ben ik een caravan of tent pas leuk gaan vinden, omdat er meestal voor ons werd gekookt, we met een groep waren, er veel te doen was en we overal heen gingen. De natuur kan erg mooi zijn voor een wandeling, een fietstocht, of een “aangepaste” survival, voor wie kwakkelt met zijn gezondheid.
Op vakantie gaan vind ik meestal fijn. In mijn eentje kies ik altijd een “veilig” reisdoel in een omgeving, waar ik de weg naar mijn verblijfplaats terug kan vinden. Wanneer ik verder wegga, ga ik reis ik meestal samen. Het is heerlijk om eropuit te gaan en allerlei dingen te zien. Winkelen doe ik ook erg graag, al moet ik rekening houden met een beperkt budget. Vaak ga ik naar dezelfde plaats. In Nederland, omdat ik me daar thuis voel en naar Duitsland, waar mijn lievelingstante woont.
Het is mooi om van andere culturen te leren en nieuwe dingen te zien. Dichtbij is er ook veel moois te ontdekken. Zelf ga ik er soms graag een dagje op uit. Des te fijner is het om daarna weer thuis te zijn, je eigen plek te hebben.
Zoals het klokje op vakantie tikt, zo tikt het thuis!

Reacties:

Voeg een reactie toe:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
23 sep 2019
Voor de zoveelste keer probeer ik mijn dwang af te leren en de doemscenario’s in mijn hoofd de baas te worden. De dwang verminderen is moeilijk, omdat de onrust en de angst me vaak teveel worden. Volgens mijn psycholoog is dwang hetzelfde als angst. Mijn gedachten en handelingen dateren uit het verleden, maar zijn ook erfelijk bepaald. Dit alles heeft me gemaakt tot wat ik nu ben.

Zaken waar ik geen grip op heb maken me ontzettend angstig. In mijn hoofd spelen zich dan allerlei scenario’s af van wat er kan gebeuren, maar ook allerlei nare herinneringen uit het verleden komen boven. Mijn angst is mede ontstaan door wat er vroeger gebeurd is, maar het zit ook in de familie. Al heel vroeg zette ik die angst om in dwang. Handelingen herhaalde ik verschillende keren, steeds...
22 aug 2019
Mijn vakantie-ervaringen en hoe ik over vakantie denk.

Lang geleden ging ik een keer mee naar de camping met bekenden. Ze hadden een caravan. Ik vond het er maar saai. Er waren weinig mensen en er was weinig te doen. Ik snapte niet waarom ze alles wat ze thuis hadden tijdelijk opgaven voor een kleine behuizing Thuis had je een douche, een slaapkamer en je kon er heerlijk spelen. Vakantie was voor ons gezin ergens naar toegaan, desnoods op de...
27 apr 2019
Zorghotel Pitstop is gevestigd in een oud herenhuis in Haarlem. Je kunt er overnachten tegen een schappelijke prijs. In mijn eentje vermaak ik me prima in deze stad, of maak ik een uitstapje naar een van de omliggende plaatsen.

Haarlem is een gezellige stad, waar veel te zien is. In deze stad zijn meerdere musea en veel hofjes. Pitstop is op loopafstand van het centrum en het Spaarne. Het is ongeveer een half uur lopen vanaf het station en tien minuten met de trein naar Zandvoort. De bushalte is vlakbij het hotel. De logees van Pitstop verschillen van elkaar, maar hebben gemeen dat ze allemaal in de...