Wil je ook bloggen? Meld je dan hier: info@ervaringswijzer.nl

Recente blogs

5 april 2019 , Janne1958

Veroudering bij autisme

Onlangs naar een lezing geweest "veroudering bij autisme", waar nog veel onderzoek bij nodig is

Veroudering bij autisme

Er wordt veel gesproken over kinderen met autisme. Maar wat dacht je als je als volwassene of minimaal iemand van middelbare leeftijd of ouder is, om autisme te hebben.

Vorige week woensdag hebben mijn coach en ik een lezing bijgewoond vanuit Rondom Autisme over veroudering bij Autisme. Deze lezing was in Doetinchem op 27 maart. Was heel interessant. En ik begrijp, en daar geloof ik ook in, dat er hierin veel onderzoek nog voor nodig is.
Daar sprak Rosalien Wilting, wie verbonden is aan de ggz Eindhoven als klinisch psycholoog en therapeut.
De lezing was heel helder en duidelijk. Dat kan je niet overal van zeggen. Ze hield het heel concreet en gaf het heel mooi weer. Want ik maak ook (meestal op ander gebied) dat lezingen heel langdradig en monotoon is. Ondanks het interessante onderwerp.
Het is dus voor mij overduidelijk dat er nog heel veel onderzoek naar gedaan moet worden, naar oudere mensen met autisme. En wie ook daarnaast veelal een late de juiste diagnose hebben gekregen.

Daarna kwamen een mannelijke en vrouwelijke ervaringsdeskundige aan het woord, wie op hun manier ook heel goed weergaven wat autisme voor hen betekend. Beide hebben ook pas na hun 50e de goede diagnose gekregen.
Voor mij heel veel herkenningspunten. Voor van de vrouw wie sprak. Mijn coach vroeg ook aan mij: “Is het voor jou ook herkenbaar”. Ik beaamde dit gelijk.

We waren wat aan de late kant, en ik heb gereden. Want mijn coach was al de hele dag ergens in Groningen geweest, welke van ons uit toch al gauw 2 uur rijden is. En ik vond dat niet erg. Het was druk op de parkeerplaats. En het was moeilijk een plaatsje te vinden. Gelukkig was het na 18.00 uur gratis parkeren, daar in de buurt.

Zelfs mijn coach heeft er veel van opgestoken. Het was binnen ook druk. Dus er is veel belangstelling voor dit onderwerp. En volgens mij terecht ook.

https://rondomautisme.nl/wp-content/uploads/2019/03/Presentatie-autisme-bij-senioren.pdf
Ouderen en Autisme – YouTube


Ik de volgende dag ook erg moe. Want het heeft veel indruk op mij gemaakt. Nu nog, want er zijn heel veel raakvlakken waar ik herkenning in heb.
Mijn man heeft een aanbod gekregen, welke door mijn coach geopperd is, om een cursus te volgen: omgaan met partners met autisme.
Hij gaat hier achteraan, en kijken op welke termijn hij hiermee kan starten. Hij snapt heel vaak niet op mijn manier van reageren. Of dat hij raar vindt dat ik niet kan multitasking.
En misschien wel meer dingetjes.


2
https://rondomautism...ij-senioren.pdf

Ouderen en Autisme – YouTube


https://rondomautism...udere-leeftijd/

Hier nogmaals de links. In mijn dagboek kwam het niet goed over.

Reacties:

Voeg een reactie toe:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
23 apr , Ineke Kuiper
Na jaren van rapid cycling nu een jaar stabiel!

Vanaf de jaren 2010 ongeveer was ik een rapid cycler. Heb vele depressies gehad waar geen eind aan leek te komen. In 2015 kreeg ik een nieuwe Psychiater in het UMCG die mij veel geleerd heeft, o.a. over contra gedrag. Deze psychiater heeft ook uitgebreid gekeken naar mijn medicatie en vorig jaar april kreeg ik Abilify erbij. Dit had ik nooit eerder gehad en na een paar weken...
18 apr , Janne1958
Wegens een iets te hoog cholesterol ben ik naar een gewichtsconsullente gegaan. Maar nu ben ik bij haar gestopt.

Ik ben aardig afgevallen sinds eind februari 2019. Nu ben ik 9 kilo kwijt. Afgelopen dinsdag ben ik gestopt bij de huidige gewichtsconsullente. Hierover schreef ik al eerder over. Ze was me veel te voortvarend. Ik kreeg, doordat ik schijnbaar te weinig at, last van depressieve gevoelens, werd 's nachts wakker van de honger en af en toe licht duizelig. Wegens een lichte overbelasting...
18 apr , Janne1958
Ik ga nog enkele keren per jaar mee met een natuurexcursie. Meestal duurt het niet langer dan 3 uur. Maar dit keer was het wel heel lang.

Lange excursie Af en toe ga ik mee met een natuurexcursie. Meestal niet langer dan een 2,5 tot 3 uur. Vorige week heb ik een excursie gehad niet ver Duitsland in. Nl. Bij Wüllem bij Ahaus. Dat is ongeveer een half uur rijden van ons vandaan. We vertrokken rond 9.30 uur en stapten bij elkaar in de auto. We waren met ons zessen, dus 2 auto's was voldoende om daar heen te gaan. Het was...
5 apr , Janne1958
Onlangs naar een lezing geweest "veroudering bij autisme", waar nog veel onderzoek bij nodig is

Veroudering bij autisme Er wordt veel gesproken over kinderen met autisme. Maar wat dacht je als je als volwassene of minimaal iemand van middelbare leeftijd of ouder is, om autisme te hebben. Vorige week woensdag hebben mijn coach en ik een lezing bijgewoond vanuit Rondom Autisme over veroudering bij Autisme. Deze lezing was in Doetinchem op 27 maart. Was heel interessant. En ik...
5 apr , Janne1958
Je denkt eens via professionele gewichtsconsultent je eetpatroon gezonder te laten worden. En dan minder last van eetbuien zal hebben. Dat afvallen is op zich mooi, maar nog minder eten, rammel ik 's nachts van de honger en voel ik mij gammel. Ik krijg dan weer snoepneigingen. En nog meer bewegen dan dat ik nu al doe, brengt blessures teweeg. Ik overweeg met haar te stoppen. Want ik denk dat ze van de standaard uit. Terwijl ik aangeef, dat ik al genoeg beweeg en dat ik juist niet meer moet doen dan dat ik nog al doe, via mijn autismecoach.

Afgevallen en advies slechts 1 aardappel Ik ben een emotie-eter en heb een suikerverslaving. Waardoor ik dan enorm aankom, doordat ik teveel suikerhoudende producten eet zoals chocolade, ijs, koekjes ect. Hiervoor ben ik naar een gewichtsconsulent gegaan. Ik heb gelukkig mijn emotie-eten al een hele tijd goed in de hand. Hierdoor ben ik ook enkele kilo's kwijt. Ik ben naar een...
25 mrt , Olga de la Fontaine
Niemand mag zeggen dat leven met psychiatrische klachten makkelijk is, daar zijn we het wel over eens. Maar niemand behalve wij, de EPA groep*, (jazeker, er is een naam voor ons soort mensen), mag zeggen hoe zwaar het is en hoe we ons soms door het leven heen worstelen. Angst, psychose, depressie en dwang, we staan ermee op, gaan ermee naar bed. En tussendoor wisselen overleven en leven...