Wil je ook bloggen? Meld je dan hier: info@ervaringswijzer.nl

Recente blogs

17 maart 2019 , Janne1958

Overbescherming of niet??

Vanuit mijn opvoeding ben ik niet gewend dat mensen mij in bescherming willen nemen. Het was altijd: Altijd 24 uur presteren en handelen wat een ander wilt. Anders tel je niet mee, als je niet helemaal "mee kan komen". En nu maak ik weleens mee dat er ook mensen zijn die mij willen beschermen.

Afgelopen week heb ik contact gehad met mijn coach. Ze gaf aan of ik niet teveel doe en of ik wel voldoende rust nam. Ik had thuis nog het nodige te doen en had van een gewichtsconsulent gehoord dat ik wat meer krachtoefeningen moet doen. Ik jog al 3x in de week en wandel regelmatig tochten welke vaak meer dan 15 kilometer zijn. Nu ook regelmatig tochten van 30 kilometer of iets langer.. Verder zwem ik eens in de twee weken en iedere week fysio-aktief waar grondoefeningen wordt gegeven en dat je een half uur aan de toestellen mag fitnessen. Voor mij is dat genoeg sport. Zeker als nu heel voorzichtig het tuinseizoen begint.

De gewichtsconsulent gaf aan dat ik wat zwaardere gewichten moet nemen en dat 2x in de week fysio-aktief te doen. Ik heb haar aangegeven dat dit te veel voor mij is. Thuis doe ik na het lopen regelmatig 10 minuten rekoefeningen. En al met al voor mij meer dan zat. Ik kreeg de indruk, dat ze dat niet leuk vond dat ik aangaf dat ik dat niet van plan bent, van wat zij voorstelt. Het is te belastend voor mij, zowel fysiek als mentaal. Maar ook financieel gezien.

Terwijl mijn coach en de personeelsfunctionaris van mijn werk juist aangeeft dat ik mij niet teveel moet inspannen. Dus juist het tegenovergestelde. Woensdagochtend liet ik de wandelingen aflasten. Het regende en waaide veel te hard. En dan vind ik het risico te groot om dan met mensen te gaan wandelen. En toevallig was degene wie normaliter die ochtend dienst had op het secretariaat, was nog ziek. Dus heb ik die ochtend voor mijn collega gewerkt. De personeelsfunctionaris gaf aan. Als je aan toe bent, mag je rond 14.00uur a 15.00 uur naar huis, omdat ze bang was dat de dag voor mij te lang is. Want woensdags middags heb ik dienst bij het secretariaat. Nu ben ik toch gebleven tot rond 15.45 uur, want ik was zo mooi met een leuke klus bezig. En voor mij is het prettig dat ik hiervan een mooi afgerond geheel heb.

Eigenlijk merkte ik aan de personeelsfunctionaris dat ze het ook wel fijn vond dat ik tot 15.45 uur bleef. Want anders had ze dubbele functie en de telefoon en haar eigen intensieve werkzaamheden.

En toch heb ik die dag geen overuren gemaakt. Dus als ik eerder weg was gegaan, dan waren die uren een cadeautje van de baas, zonder dat ik verlof hoefde op te nemen.

Op mijn andere werk ga ik mij bezighouden met de folderkast. Dat is momenteel wat rommelig geworden en daar ga ik proberen meer structuur in te krijgen. Zeker leuk werk om te doen, dat past echt bij mij. Jammer dat ik op die plek net dienst heb, wanneer er geen ritten aangenomen mag worden voor Automaatje. Ik zat daar echt mee. Zeker als ik komende zomer mensen ga vervangen als ze vakantie hebben. Want zij doen het ook bij mij. Dus over en weer. En automaatje blijft wel gewoon doorgaan waarbij mensen van maandag tot en met donderdag van 9 tot 12.00 uur kunnen bellen voor een ritje.. De manager daar was ook min of meer bang dat ik dan niet teveel doe. Hij gaf aan dat ik erg lief ben voor anderen, soms te lief.

Omtrent automaatje zal er een oplossing komen, zodat ik ook een ochtend in de week hierin wat kan betekenen. Want ze konden mijn idee ook wel voorstellen.

Mijn coach gaf mij ook duidelijk aan dat ik heel goed mijn grenzen moet bewaken en dat ze heel graag mij in bescherming wilt nemen.

Erg lief van haar. Maar gelukkig hoeft ze van mij niet overbezorgd te zijn. Het gaat gelukkig nog goed met mij. Natuurlijk moet ik ook mijn rust nemen. Als ik te druk ben en ook nog overprikkeld raak, word ik ook erg onrustig. Dat heeft natuurlijk ook impact op mijn gemoedstoestand.

Dat heb ik vroeger vanuit mijn familie nooit meegekregen, of ze zorgen maken dat mij zelf te veel overbelast

Reacties:

Voeg een reactie toe:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
23 apr , Ineke Kuiper
Na jaren van rapid cycling nu een jaar stabiel!

Vanaf de jaren 2010 ongeveer was ik een rapid cycler. Heb vele depressies gehad waar geen eind aan leek te komen. In 2015 kreeg ik een nieuwe Psychiater in het UMCG die mij veel geleerd heeft, o.a. over contra gedrag. Deze psychiater heeft ook uitgebreid gekeken naar mijn medicatie en vorig jaar april kreeg ik Abilify erbij. Dit had ik nooit eerder gehad en na een paar weken...
18 apr , Janne1958
Wegens een iets te hoog cholesterol ben ik naar een gewichtsconsullente gegaan. Maar nu ben ik bij haar gestopt.

Ik ben aardig afgevallen sinds eind februari 2019. Nu ben ik 9 kilo kwijt. Afgelopen dinsdag ben ik gestopt bij de huidige gewichtsconsullente. Hierover schreef ik al eerder over. Ze was me veel te voortvarend. Ik kreeg, doordat ik schijnbaar te weinig at, last van depressieve gevoelens, werd 's nachts wakker van de honger en af en toe licht duizelig. Wegens een lichte overbelasting...
18 apr , Janne1958
Ik ga nog enkele keren per jaar mee met een natuurexcursie. Meestal duurt het niet langer dan 3 uur. Maar dit keer was het wel heel lang.

Lange excursie Af en toe ga ik mee met een natuurexcursie. Meestal niet langer dan een 2,5 tot 3 uur. Vorige week heb ik een excursie gehad niet ver Duitsland in. Nl. Bij Wüllem bij Ahaus. Dat is ongeveer een half uur rijden van ons vandaan. We vertrokken rond 9.30 uur en stapten bij elkaar in de auto. We waren met ons zessen, dus 2 auto's was voldoende om daar heen te gaan. Het was...
5 apr , Janne1958
Onlangs naar een lezing geweest "veroudering bij autisme", waar nog veel onderzoek bij nodig is

Veroudering bij autisme Er wordt veel gesproken over kinderen met autisme. Maar wat dacht je als je als volwassene of minimaal iemand van middelbare leeftijd of ouder is, om autisme te hebben. Vorige week woensdag hebben mijn coach en ik een lezing bijgewoond vanuit Rondom Autisme over veroudering bij Autisme. Deze lezing was in Doetinchem op 27 maart. Was heel interessant. En ik...
5 apr , Janne1958
Je denkt eens via professionele gewichtsconsultent je eetpatroon gezonder te laten worden. En dan minder last van eetbuien zal hebben. Dat afvallen is op zich mooi, maar nog minder eten, rammel ik 's nachts van de honger en voel ik mij gammel. Ik krijg dan weer snoepneigingen. En nog meer bewegen dan dat ik nu al doe, brengt blessures teweeg. Ik overweeg met haar te stoppen. Want ik denk dat ze van de standaard uit. Terwijl ik aangeef, dat ik al genoeg beweeg en dat ik juist niet meer moet doen dan dat ik nog al doe, via mijn autismecoach.

Afgevallen en advies slechts 1 aardappel Ik ben een emotie-eter en heb een suikerverslaving. Waardoor ik dan enorm aankom, doordat ik teveel suikerhoudende producten eet zoals chocolade, ijs, koekjes ect. Hiervoor ben ik naar een gewichtsconsulent gegaan. Ik heb gelukkig mijn emotie-eten al een hele tijd goed in de hand. Hierdoor ben ik ook enkele kilo's kwijt. Ik ben naar een...
25 mrt , Olga de la Fontaine
Niemand mag zeggen dat leven met psychiatrische klachten makkelijk is, daar zijn we het wel over eens. Maar niemand behalve wij, de EPA groep*, (jazeker, er is een naam voor ons soort mensen), mag zeggen hoe zwaar het is en hoe we ons soms door het leven heen worstelen. Angst, psychose, depressie en dwang, we staan ermee op, gaan ermee naar bed. En tussendoor wisselen overleven en leven...